Stap voor stap handleiding hoe jij je merknaam kunt depone​​ren

september 25, 2023

​Heb je een merknaam bedacht die perfect past bij jouw bedrijf en wil je deze beschermen tegen concurrentie? Dan is het de hoogste tijd om jouw merk te deponeren! Het deponeren van een merknaam is niet zo moeilijk als je denkt en het kan jouw bedrijf beschermen tegen anderen die dezelfde naam willen gebruiken. In deze blogpost nemen we je stap voor stap mee in het proces van het deponeren van jouw merknaam.

Stap 1: Controleer of jouw merknaam uniek is

Voordat je begint met het deponeren van jouw merknaam, is het belangrijk om te controleren of deze nog niet door andere bedrijven gebruikt wordt. Dit kun je doen door een merkenregister te raadplegen of door te zoeken op het internet. Als de naam al door iemand anders gebruikt wordt, kun je deze niet deponeren.

Stap 2: Kies de juiste klasse voor jouw merk

Een merknaam wordt vastgelegd in een of meerdere klassen. Een klasse is een bepaalde categorie waarin jouw producten of diensten vallen. Het is belangrijk om de juiste klasse te kiezen, omdat je alleen in deze klasse beschermd bent. Zoek dus uit in welke klasse jouw producten of diensten vallen en kies deze bij het deponeren van jouw merknaam.

Stap 3: Doe een merkaanvraag

Als je hebt gecontroleerd of jouw naam uniek is en de juiste klasse hebt gekozen, kun je een merkaanvraag doen. Dit kun je online doen via het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Bij de aanvraag moet je de naam van jouw merk opgeven, de klasse waarin jouw producten of diensten vallen en jouw persoonlijke gegevens.

Stap 4: Betaling en onderzoek

Nadat je de merkaanvraag hebt ingediend, moet je betalen om je merknaam te registreren. De aanvraagkosten zijn afhankelijk van het aantal klassen waarin je jouw merknaam wilt deponeren. Zodra je hebt betaald, wordt er onderzoek gedaan naar jouw merknaam. Hierbij wordt gekeken of jouw merk wel voldoet aan alle eisen en of het geen inbreuk maakt op bestaande merken.

Stap 5: Jouw merknaam is gedeponeerd!

Als jouw aanvraag is goedgekeurd, wordt jouw merknaam officieel gedeponeerd. Dit betekent dat jouw merknaam beschermd is tegen concurrentie in de gekozen klasse(n). Dit houdt in dat niemand anders dezelfde of een vergelijkbare naam mag gebruiken voor dezelfde of vergelijkbare producten of diensten.

​Het deponeren van jouw merknaam kan wat ingewikkeld klinken, maar met deze stap-voor-stap handleiding heb je een goed beeld van het proces. Het beschermen van jouw merknaam is van groot belang voor jouw bedrijf, omdat het een belangrijke waarde kan zijn voor je onderneming. Jouw merknaam geeft immers de identiteit weer van jouw bedrijf, producten of diensten. Het deponeren van jouw merknaam biedt daarin de juiste bescherming. Ga dus snel aan de slag met het beschermen van jouw merknaam en deponeer hem vandaag nog je merknaam bij deponeerjemerk.nl!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *