Overstappen naar een autoverzekering: dit is wat je moet weten

januari 20, 2023

We willen in ons land graag alles piekfijn voor elkaar hebben. Toch willen we daar zo weinig mogelijk voor betalen. Dat vinden we zonde. Het is met de autoverzekering niet anders. Iedereen wil een perfecte verzekering. Toch is de meest gebruikte zoekterm in dit kader die van autoverzekering. Het is prima om rekening te houden met de portemonnee. Zorg echter wel voor een verzekering waar je ook iets aan hebt. In plaats van zoeken naar een autoverzekering, zoek je liever naar die verzekering die de beste prijs- kwaliteitsverhouding biedt.

Een verzekering is verplicht als je met de auto op de openbare weg komt

Zo gauw je in ons land met de auto de openbare weg op gaat is het verplicht een autoverzekering te hebben. Elke auto die op de openbare weg geparkeerd staat moet verzekerd zijn. Ook als je nooit een meter in de auto rijdt dus. Negeer je de verplichting om de auto te verzekeren dan wachten je torenhoge boetes. Dan is het dus veel verstandiger om een autoverzekering af te sluiten. Je kunt een geparkeerde auto overigens wel schorsen en van de weg halen. Dan hoef je geen verzekering te hebben.

Tenminste een WA verzekering; schade aan eigen auto niet vergoed

Wettelijk gezien moet je dus tenminste een WA verzekering hebben voor je auto. Dit is een autoverzekering. Deze vorm van verzekeren biedt dan ook de minste dekking. Raak je betrokken bij een ongeval, dan ben je alleen gedekt voor de schade die jij toebrengt aan anderen. De schade aan je eigen auto is dus jouw eigen probleem en valt buiten de verzekering. Deze autoverzekering wordt doorgaans afgesloten voor de wat oudere auto’s. Behalve voor de autoverzekering in de vorm van een WA verzekering, kun je ook kiezen voor een beperkt casco verzekering. In dat geval is jouw schade als gevolg van een ongeluk nog steeds niet verzekerd overigens. Wel is de eigen auto gedekt tegen schade door brand bijvoorbeeld. Ook ben je verzekerd als je auto gestolen wordt, of gebruikt wordt voor joyriding. De dekking ten opzichte van de autoverzekering is dus wel al groter.

Leeftijd bepaalt vaak de keuze voor een basisverzekering

Zoals gezegd valt of staat de verzekering die je kiest vaak met de leeftijd van de auto. Heb je een nieuwe of nog jonge auto, dan wordt vaak gekozen voor de allrisk verzekering. Of de volledig cascoverzekering zo je wilt. Dat is de meest uitgebreide verzekering van de beschikbare basisverzekeringen. Nu ben je dus ook verzekerd voor de schade aan de eigen auto in het geval van een ongeluk. Doorgaan worden auto’s tot zes jaar allrisk verzekerd. Auto’s tot tien jaar oud worden vaker beperkt casco verzekerd en de rest vooral met de wettelijke aansprakelijkheid verzekering.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *