Hoe kan je de BPM van auto berekenen?

september 19, 2023

Het wordt steeds vaker gedaan: een auto importeren uit het buitenland. En nee dat wordt tegenwoordig niet alleen maar door autohandelaren gedaan, maar ook door merkdealers en particulieren. Als je als particulier een auto gaat importeren, dan is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. En een van de valkuilen is geen rekening houden met de belasting die je moet betalen over de auto. Daarom is het belangrijk om de BPM van auto berekenen voordat je daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf. Natuurlijk zijn er ook nog andere kosten die je mee moet nemen in het verhaal, maar vaak is de BPM wel een van de grootste kostenposten. 

Wat moet je doen om een auto te importeren en hoe moet je BPM van auto berekenen? 

Als je een auto wil importeren dan moeten er een aantal administratieve handelingen worden verricht. Allereerst moet je natuurlijk een koopcontract sluiten met de verkoper, maar voordat je in Nederland met de auto de weg op mag moet je nog een aantal dingen doen. Zo moet je een transport regelen om de auto in Nederland te krijgen, je moet een belastingaangifte doen voor de BPM, je moet de aanslag betalen, je moet een keuring aanvragen bij het RDW en tot slot kan je als alles goed is gegaan de kentekenplaten aanvragen. Zodra je die binnen hebt, kan je met jouw geïmporteerde auto op de Nederlandse wegen rijden. 

Wat is BPM nu precies voor belasting? 

BPM staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorvoertuigen’ waarbij onder andere gekeken wordt naar de netto-cataloguswaarde, de uitstoot van de auto, het type brandstof en of hij tweedehands is of niet. Het is een belasting die je dus over de waarde van je auto moet betalen aan de Nederlandse staat als een soort belasting. De BPM is een belasting die naast de bekende BTW moet worden voldaan. En je kan heel makkelijk de BPM van auto berekenen.

Hoe kan je de BPM van auto berekenen?

De hoogte van de BPM is afhankelijk van het type voertuig, onder andere. Er zijn drie manieren waarop je de BPM kan berekenen die je moet afdragen. Er is een mogelijkheid via een taxatieverslag, de mogelijkheid via het forfaitaire tabel of via tools op internet en dan kan er gekeken worden naar een afschrijvingskorting. Uiteindelijk komen de bedragen op hetzelfde neer, maar je kan het via verschillende manieren benaderen. Er is namelijk een mogelijkheid om een afschrijvingskorting te krijgen bij tweedehands voertuigen. En zelfs in sommige gevallen hoef je geen BPM te betalen maar moet je wel aangifte doen. Dat is zoals je bijvoorbeeld geen CO2-uitstoot hebt of als het voertuig ouder is dan 25 jaar. De BPM van auto berekenen is dus iets wat je echt moet berekenen en niet zo direct kan zien. 

De BPM van auto berekenen is dus echt een berekening die je het beste vooraf kan doen voordat je tot de koop van de import auto over gaat. Want de BPM kan in sommige gevallen, zoals bij een diesel met een dieseltoeslag, behoorlijk hoog uitvallen. Dan kan het zo zijn dat je met de aankoop van de auto op de Nederlandse markt voordeliger uit bent dan op een buitenlandse markt. Bereken daarom vooraf altijd de kosten die je moet maken voor de import om uiteindelijk niet met een duurkoop thuis te komen. 

Tags:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *